Top

Google’ın reklam türü çeşitliliği

Google’ın reklam türü çeşitliliği

Google reklamları denildiğinde Adwords ve Adsense servisleri ile arama motorunda veya sitelerde karşımıza çıkan reklamlar gelir aklımıza. Bu yazımızda Google’ın reklam türü çeşitliliklerinden bahsederek reklam alanlar webmaster’lara rehber olmak istiyoruz.  Konumuzun ilham kaynağı Webrazzi sunumunda Mahir Erkan’ın yaptığı sunum. Ek olarak bizlerin incelemeleri de yer alacak bu rehberde.

Google geçtiğimiz yılı 55,5 milyar dolarla kapattı ve bunun reklam dışı geliri sadece 4.9 milyar dolar. Google’ın reklam kazancı 50 milyar dolara yakın ve kendi reklam alanları haricindeki reklam ağı geliri 13.1 milyar dolara yakın.  Bu gelirlerin büyüklüğü bizlere nasıl bir dev olduğunu göstermekte bu pazarda.

Google’ın servisleri dolayısıyla her mecrada yer aldığını bilirsiniz. Webrazzi’nin de ifadesiyle Facebook ile yaptığı Facebook Exchange anlaşması sayesinde sütun reklamlarda yerini almış bulunuyor. Epostalarda da sponsorlu eposta reklam modeli ile sunum yapmakta.

Şimdi reklam türlerinin çeşitliliğinden bahsedelim;

[one_half last=”no”]

Arama Motoru 

Yazının başında da dediğimiz gibi aklınıza ilk gelen reklam türü. Bu türün içinde ise 4 farklı yöntem mevcut. SEO ile bunu egale ederek trafik sağlıyor olsak da ürün listeleme reklamları sayesinde Google bunun önüne geçmek istemekte.

[/one_half]

[one_half last=”yes”]

Dinamik Arama Ağı

Bu reklam türü sadece sitenin içeriğini kullanarak reklamlar yapmanızı sağlamakta.  Sitenin içeriği sayesinde bu bağlama uygun olarak otomatik bir şekilde reklamları yayınlıyor. İnsan etkileşimini yok ediyor bu yöntem. Sizi dertten kurtarıyor kısacası. Fakat bu durumda siteyi düzgün ve hedefe uygun bir şekilde yapılandırmak gerekiyor. Özellikle içeriklerinizi…

[/one_half]

[divider height=”40″]

[one_half last=”no”]

Arama Ağı Yeniden Hedefleme

Google retargeting yani yeniden hedefleme reklam türlerini burada arama ağına entegre etmiş bulunuyor. Siteyi daha önce ziyaret eden bir kullanıcı arama yaptığında reklamlarınızı görerek yeniden kazanılıyor. Satış yapıyor iseniz satışınızı gerçekleştiriyor. Satın almaya en yakın kullanıcı kazanılıyor.

[/one_half]

[one_half last=”yes”]

Ürün Listeleme

Bir ürünü aradığınızda fiyatına ve özelliklerine bakarak bilgi almak ve en ucuzunu almak istersiniz. Google ise size bunu sunuyor. Bir ürün arandığında kullanıcıya görsel fiyat ve özellik özetiyle bulunduğu eticaret sitesini sunuyor. Böylelikle tıklamalar satın almaya daha yakın oluyor. Sınırlı ülkede mevcut.  Fakat ülkemizde yayında.

[/one_half]

[divider height=”40″]

[one_half last=”no”]

Görüntülü Reklam Ağı

Yayıncıların web sitelerindeki reklam alanlarını, Facebook Exchange’i ve Yandex Direct’i kullanarak reklamları pazarlamakta bu alanda. Yeniden hedefleme ile de geniş çapta bir envantere sahip olarak  kullanıcı nerede olursa olsun bu reklamlar ona gösteriliyor.

[/one_half]

[one_half last=”yes”]

Dinamik Yeniden Hedefleme

Bu dinamik yeniden hedefleme kullanıcılar siteyle ya da ürünle etkileşimini tamamlayıncaya kadar 3. parti uygulamalar yerine direkt olarak Google’ın kendisinin bu eylemi reklamlarla desteklemesini sağlıyor.

[/one_half]

[divider height=”40″]

Video Yeniden Hedefleme

Yeniden hedeflemeden bahsedip durduktan sonra videolardaki yeniden hedeflemenin farklı olduğundan bahsetmek gerek.  Kullanıcı video veya kanalı gördüyse ona aynı videoyu gösterebiliyorsunuz. Buradaki amaç marka farkındalığı ve bilinirliğini sağlamak.

Detaylara buradan erişebilirsiniz…

 

 

No Comments